Viime hetken täsmävinkit DocPoint-festareille

docpoint

Mikä olisikaan parempaa, kuin pehmeään penkkiin pujahtaminen poppareiden kanssa katsomaan vuoden parhaita, tärkeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin pureutuvia dokumenttielokuvia valkokankaalta?

Doc Point -dokumenttielokuvafestivaali alkaa maanantaina 29. tammikuuta Helsingissä. Leffarunsaudessa voi suunnistaa joko vankan elokuvatietämyksen voimin tai luottaa intuitioon ja hyvään tuuriin. Jos kuitenkin haluat muutaman täsmävinkin, olemme poimineet laajasta kattauksesta teemoihimme sopivia dokumentteja. Ole hyvä!

Guardians of the Earth
Ilmastonmuutos on tosiasia. Mikäli kahden asteen lämpenemisen raja ylittyy, useimmat ekosysteemit romahtavat. YK on yrittänyt saada aikaan maailmanlaajuista ilmastosopimusta vuodesta 1995 alkaen.

Guardians of the Earth -dokumentissa päästään suljettujen ovien taakse Pariisin vuoden 2015 historialliseen ilmastokokoukseen, jossa syntyi Pariisin ilmastosopimus.

Sopimus oli aikanaan ja myös dokumentissa kuvattuna vaikean prosessin upea päätös. Sittemmin Yhdysvallat on vetäytynyt sopimuksesta, ja on selvää, että maailma on yhä vaarassa.

Motherland
Dokumentti kuvaa maailman kiireisimmäksi kutsutun synnytysosaston arkea Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. Filippiineillä vanhat uskomukset ovat voimissaan, ja ehkäisyyn suhtaudutaan katolisessa maassa epäilevästi. Iso osa naisista ajautuu jo nuorina synnytyskoneiksi.

Motherland on läpileikkaus Filippiinien köyhästä väestönosasta, mutta se on myös kuvaus äitiyden riemuista ja yhteisöllisyydestä.

Freedom for the Wolf
Demokratia ja vapaus ovat uhattuina, mutta mitä vapaus oikeastaan on? Freedom for the Wolf ruotii demokratian ja vapauden tilaa muun muassa Hong Kongissa, Tunisiassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa. Elokuva peilaa poliitikkojen ajatuksia paikallistason ryhmiin ja taiteilijoihin. Näkökulmia tarjoavat myös kansalaisjärjestöt ja tutkijat.

Demokratian kriisiä ruokkivat taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat – elokuvan kautta voi pohtia myös millainen on suomalaisen demokratian tila.

Ask the Sexpert
Intia on yksi maailman ristiriitaisimpia maita, mitä tulee seksivalistukseen. Toisaalla on aistillinen ja eroottis-filosofinen Kama Sutra ja toisaalla todellisuus, jossa osassa kouluista seksivalistus on  kokonaan kielletty.

Tohtori Mahinder Watsa vastaa lukijoiden seksiaiheisiin kysymyksiin intialaisessa Mumbai Mirror -sanomalehdessä. Veitsenterävä 93-vuotias lääkäri valistaa tietämättömiä seksin saloista ja ummistaa korvansa konservatiiveilta. Ask the Sexpert on dokumenttielokuva Watsasta. Vaikka seksivalistus herättää Intiassa polemiikkia, on Watsa päättänyt puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

 

DocPoint Festivaali 29.1.-4.2. Helsingin eri elokuvateattereissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s