Kestävien vaatteiden rekkiä etsimässä osa 3: vaatelainaamo Vaaterekki jakamistaloustrendin aallonharjalla

 

nyt1

Erilaiset jakamistalouden muodot ovat nostaneet päätään voimakkaasti viime vuosina. Nuoret yritysvastuutoimijat tutustuivat tammikuussa niistä yhteen: vaatelainaukseen. Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevasta, Vuorikatu 22:n sympaattisesta pikkuovesta avautui oma maailmansa Vaaterekkiin. Haluatko kurkistaa kanssamme sisään?

 

Mikä ihmeen vaatelainaus?

Vaaterekki perustettiin vuonna 2015. “Vaatteita on lainattu ja vaihdettu jo iät ja ajat kavereiden kanssa – meillä nyt vain sattuu olemaan hieman isompi vaatekaappi tarjolla”, kertovat perustajat Emmi ja Veera. Tämä todellakin pitää paikkansa, sillä Vaaterekin valikoimassa on tällä hetkellä noin 1 000 artikkelia. Mukaan kuuluu vaatteiden lisäksi myös koruja. Lainaamon valikoimassa on paljon tuotteita niin arkeen kuin juhlaan.

Kaikki valikoimaan kuuluvat vaatteet ja korut tulevat pääosin suomalaisilta suunnittelijoilta ja tuotemerkeiltä. Myös tuotteiden vastuullisuuteen kiinnitetään huomiota, sillä Vaaterekin merkkien tulee pystyä jäljittämään oma tuoteketjunsa. Suurin osa tämänhetkisistä tuotteista valmistetaan Euroopassa.

nyt2
nyt3

Olisiko tämä sopiva tapa minulle?

Vaatteiden lainaus perustuu Vaaterekissä erilaisiin jäsenyyksiin. Kaksi tuotetta (eli vaatteen tai asusteen) voi lainata korkeintaan kolmeksi viikoksi kerrallaan. Lainat palautetaan puhtaina takaisin. Kertalainaus kustantaa 50 euroa, mutta edullisempi tapa on ottaa pidempi jäsenyys. Kahden kuukauden jäsenyys maksaa 80 euroa kun taas puolen vuoden paketti maksaa 160 euroa. Jos haluaa ottaa kuuden kuukauden jäsenyyden, johon kuuluu ylimääräinen korulisä / lainaus, kustantaa tämä 190 euroa. Jäsenyyden uusiminen on hieman edullisempaa.

Vaaterekissä kuunnellaan jäsenten toiveita valikoiman sisällöstä – myös vaatekoot sovitetaan jäsenten mukaan. Tällä hetkellä jäseniä on reilu 100 ja vaatekoot vaihtelevat XS:n ja XXL.n välillä. Mukana on melko paljon yksittäiskappaleita, mutta toisaalta myös one size -kokoja.

Shoppailuhimon tyydyttämistä vastuullisesti

Vaaterekissä on selkeästi yhteisöllinen tunnelma, ja Emmi ja Veera tuntevat kaikki vierailumme aikana sisääntulevat jäsenet nimeltä. Tällä hetkellä rekisterissä on reilu sata jäsentä. Kyselimme hieman asiakkaiden mietteitä vaatelainaamosta, tässä muutamia kommentteja:

“Vaaterekin jäsenyys on taltuttanut shoppailuhimoni hyvin, sillä saan täältä tasaisin väliajoin uusia ihania vaatteita ja koruja lainaan. Harvalla henkilöllä on laitettu kalenteriin vakioshoppailupäivä kerran kolmessa viikossa!”

“Olen pitänyt Vaaterekissä erityisesti hyvistä merkeistä, sekä siitä, että rahalle saa todellakin vastinetta. Löydän täältä päällepantavaa niin arkeen kuin juhlaankin.”

“Olen saanut vaatelainaamisen avulla vaihtelua pukeutumiseeni. Monet työkavereistani ovat innostuneet myös käymään täällä.”

Kuten kommenteista huomaa, vaatelainaus on sopiva keino vähentää vaatteiden kulutusta, mutta saada kuitenkin vaihtelua pukeutumiseen tyylikkäästi ja kestävästi. Jos kuitenkin johonkin artikkeliin ihastuu, on tuote myös mahdollista ostaa. Tällöin kuluttamisen voi kuitenkin nähdä olevan vastuullisempaa, sillä asiakas on tässä vaiheessa jo todennut käyttävänsä ja pitävänsä tuotteesta, jolloin yksittäiset heräteostokset eivät ole ongelma.

nyt4

Muut toimijat ja alueet?

Muita vaatelainaamoita toimii Helsingin ulkopuolella ainakin myös Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Järvenpäässä. Toistaiseksi tarjolla on lähinnä naisille suunniteltuja vaatteita. Vaaterekin Emmi ja Veera eivät ole tietoisia, että tällä hetkellä toimisi miesten tai lasten vaatteisiin keskittyviä vaatelainaamoita Suomessa. Myöskään Nuoret Yritysvastuutoimijat eivät löytäneet tästä tietoa. Laajennuspotentiaalia siis on sekä toimialan että maantieteellisen alueen sisällä. Myös Vaaterekin perustajat uskovat alan kasvavan tulevaisuudessa sekä saavuttavan myös muita jakamistalouden muotoja.

 

Kiinnostuitko? Voisiko sinun vaatepuutasi kohta somistaa Vaaterekin vaatteet ja korut? Lisätietoa ja aukioloajat löydät täältä: http://www.vaaterekki.com/.

 

nyt5

Blogista: Nuoret Yritysvastuutoimijat kirjoittavat kiinnostavista ilmiöistä, yrityksistä ja toimijoista. Vaaterekki ei maksanut blogitekstin tekemisestä tai mainostanut itseään blogin tekijöille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s