Sukupuoliroolien vangit

Mitä-verkoston vuoden 2015 kampanja Sukupuoliroolien vangit pureutui kahlitseviin sukupuolirooleihin ja rakenteelliseen sukupuolten väliseen epätasa-arvoon niin Suomessa kuin maailmallakin. Keväällä kampanjan painopiste oli sukupuoliroolien vaikutuksissa lähestyviin vaaleihin, ja vaalien jälkeen kampanja siirtyi tarkastelemaan epätasa-arvoa yhteiskunnassa laajemmin.

Mitä-verkosto tarkastelee tasa-arvoa globaalista näkökulmasta ja pyrkii nostamaan siihen liittyviä ongelmia ja ilmiöitä esiin mahdollisimman moniäänisesti. Kyse ei ole vain tyttöjen ja naisten oikeuksista, vaan myös pojat ja miehet kärsivät siitä, että heidän odotetaan sopeutuvan tiettyihin miehen malleihin. Koska kasvamme vahvasti sukupuolittuneessa yhteiskunnassa, näyttäytyvät ahtaat sukupuoliroolit ja niihin liittyvät odotukset ja oletukset meille usein itsestäänselvyyksinä, joita toistamme ja vahvistamme usein huomaamattamme. Verkoston tavoitteena oli haastaa sukupuolirooleihin liittyviä stereotypioita ja tätä kautta lievittää ahtaiden normien haitallista vaikutusta ihmisten elämään.

Kampanja lanseerattiin tasa-arvon ja Minna Canthin päivänä 19.3. kolmella paikkakunnalla. Helsingissä Kino Engelissä ja Jyväskylän yliopiston Liikunta-rakennuksessa järjestettiin gender-teemaiset leffaillat, joiden aikana osallistujilla oli myös mahdollisuus kuvauttaa itsensä sukupuolirooleja symboloivien kaltereiden takana. Kalterit ja kuvausmahdollisuus löytyivät 19.3. myös Turun Kaupunginkirjastosta. Verkosto vei kalterit mukanaan myös tapahtumiin ja festivaaleille useilla paikkakunnilla. Vahvimman fyysisesti näkyvyytensä kampanja sai 16.5. Turun Etnofest-tapahtumassa ja 23.-24.5. Maailma kylässä -festivaaleilla, joissa osallistujat pääsivät yrittämään pakoa sukupuolirooleja kuvastavasta häkistä pelaamalla aihetta käsittelevää peliä.

Sukupuoliroolien vangit näkyi vahvasti myös sosiaalisessa mediassa. Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä voit seurata kampanjan tilaisuuksissa ja festivaaleilla otettuja kalterikuvia ja havaintoja sukupuolirooleista tunnisteella #vapaudukahleista. Tästä blogista voit lukea verkoston jäsenten, eduskuntavaaliehdokkaiden ja asiantuntijoiden näkemyksiä sukupuolen vaikutuksista elämään Suomessa ja globaalisti. Eduskuntavaaliehdokkaiden vieraskynäsarjan aloitti kokoomuksen Matti Parpala kampanjan lanseerauspäivänä 19.3.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s